Pro fotbalistu
Ingredience
kakaový korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 220 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
ořechový korpus (potřebujeme dva): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 120 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů - to všechno dvakrát
kulatý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
krém: 750 g másla, 3 zlaté klasy, 900 ml mléka, 3 sáčky vanilkového cukru, 200 g moučkového cukru, 5 lžic vaječného likéru
náplň do míče: 250 ml smetany ke šlehání, 125 g jogurtového zeesanu, 250 ml vody, 2 lžíce višňového gelu
dále: rum, modelovací a potahovací hmota (zde white icing)
Postup
Podle receptu na dortový korpus upečeme jeden kakaový a dva ořechové pláty na klasickém plechu. Těsto na kulatý korpus na míč připravíme stejně a upečeme ve formě na plněné dorty (viz recept na prasátko). Všechny korpusy necháme vychladnout. Náplň do míče: smetanu ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme ruční metličkou s vodou, přidáme k němu polotuhou smetanu a společně vyšleháme dotuha. Nakonec krátce vešleháme gel. Kulatý korpus zevnitř pomažeme trochou gelu a naplníme šlehačkovou hmotou. Přilopíme základnou, zatížíme a dáme ztuhnout do ledničky minimálně na dvě hodiny. Krém: zlaté klasy rozmícháme v hrnku mléka s vanilkovým cukrem. Zbytek mléka zahříváme a do horkého vlijeme rozmíchané zlaté klasy. Za stálého míchání přivedeme k varu a dvě minuty povaříme. Za občasného promíchání necháme vychladnout (můžem urychlit postavením hrnce do studené vody a častějším mícháním). Změklé máslo důkladně ušleháme s moučkovým cukrem a pak po lžících vešleháme uvařené zlaté klasy. Jeden ořechový korpus pokropíme rumem a potřeme menší polovinou krému. Přiložíme kakaový korpus, opět pokropíme rumem a potřeme krémem. Přikryjeme druhým ořechovým plátem, lehce stlačíme a dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí celé překlopíme "vzhůru nohama" a potřeme tenkou vrstvičkou krému horní stranu i boky. Asi lžíci krému si necháme. Ztuhlý míč vyklopíme z formy a celý povrch potřeme velmi tence odloženým krémem. Všechno dáme pořádně ztuhnout do ledničky, nejlépe do druhého dne. Obdélníkový dort potáhneme rozváleným icingem obarveným nazeleno. Z bílé potahové hmoty vykrájíme pravidelné šestiúhelníky o straně 43 mm, z černé pravidelné pětiúhelníky o stejné straně. Po jednom je přikládáme na míč těsně vedle sebe. Zubatým kolečkem můžeme naznačit prošívání. Hotový míč přeneseme opatrně na zelený korpus a libovolně dozdobíme. Hmotnost 6,8 kg
Přidáno: 29.8.2009