Pytel peněz

Ingredience

těsto do kulaté formy: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 50 g mletých ořechů, 110 g hladké mouky, 4 lžíce oleje
těsto na plech: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 50 g mletých ořechů, 150 g hladké mouky, 5 lžic oleje
krém: 250 g másla, 300 ml mléka, 1 sáček karamelového pudinkového prášku, 1 plechovka Salka
dále: čokoládové penízky, marcipán ze salka, mleté ořechy, trochu rumu

Postup

dortový korpus: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Těsto urovnáme do kulaté dortové formy (24 cm), jejíž dno jsme vymazali a vysypali. Upečeme dorůžova (190°C 30 minut). Těsto na plech uděláme úplně stejně a rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 200°C asi 10 minut. Připravíme karamelový krém. Dortový korpus vodorovně jednou prořízneme. Z piškotového plátu na plechu sloupneme papír a vykrájíme z něho několik koleček (vykrojila jsem 4 větší a 2 menší), z nichž pak poskládáme "pytel". Kolečka pokapeme rumem, potřeme krémem a skládáme na sebe. Nakonec potřeme celý útvar i ze stran a shora, krémem případně dotvoříme žádaný tvar a dáme pořádně ztuhnout do ledničky. Korpus z dortové formy pokapeme rumem, promažeme krémem, potřeme i boky a povrch. Boky obsypeme mletými ořechy a dáme rovněž vychladit. Vychlazený "pytel" obalíme na hnědo obarveným marcipánem, nahoře vytvarujeme ohrnutý okraj. Z marcipánu jiné barvy vyválíme provázek a omotáme kolem nejužší části. Prostor nahoře vyplníme čokoládovými penízky. Pytel postavíme doprostřed kulatého dortu a okolí posypeme nastrouhaným zeleným marcipánem (před strouháním necháme marcipán ztuhnout v ledničce). Můžeme libovolně dozdobit.

Pytel peněz

Přidáno: 28.9.2007