Tanec motýlů

Ingredience

těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 5 lžic oleje
krém: 250 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml mléka, 1 prášek Zlatý klas, 1 lžíce rumu
na potáhnutí: 200 g sušeného polotučného mléka, 1/2 plechovky salka, 1/2 lžičky mandlového aroma, necelého 1/2 dl vody
dále: 1 dl rumu

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom do sněhu zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Těsto urovnáme do formy s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme asi 30 minut při 200°C. Necháme důkladně vychladnout. Studený korpus dvakrát vodorovně prořízneme, každou část pokropíme rumem, natřeme krémem a poskládáme zpátky na sebe. Boky i povrch dortu potřeme tenkou vrstvou krému a dáme vychladit. Vychlazený dort potáhneme marcipánem a ozdobíme podle fantazie. Krém: Z mléka, vanilkového cukru a zlatého klasu uvaříme hustou kaši, necháme za občasného zamíchání vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme, a postupně po lžících zašleháme uvařený zlatý klas. Nakonec vešleháme trochu rumu. Marcipán: Mléko, salko, vodu i aroma promícháme a rukama důkladně propracujeme. Pokud se hmota lepí, můžeme si potřít ruce olejem. Větší část hmoty obarvíme, rozválíme na tenko a potáhneme jí dort. Ze zbytku můžeme vymodelovat ozdoby libovolných barev.

Tanec motýlů
Tanec motýlů
Tanec motýlů

Přidáno: 23.8.2007