Celozrnné dalamánky sezamové

Ingredience

300 g hladké mouky pšeničné, 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 200 g celozrnné žitné mouky, 250 ml mléka, 200 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 2,5 lžičky soli, 2 lžíce pšeničných otrub, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky sezamových semínek, 1 sáček sušeného droždí (10 g)

Postup

Do nádoby dáme mléko, jogurt, vejce a sůl. Zasypeme moukou, do jednoho rohu nasypeme kmín a sezam, do druhého otruby. Nahoře v mouce uděláme důlek, do kterého vsypeme droždí. Zapneme program DORT (nebo jiný, který začne hned míchat). Až skončí míchání, pekárnu vypneme, těsto vyklopíme na pomoučený vál, zformujeme kouli a vložíme ji do velkého mikrotenového sáčku (opravdu velkého, těsto hodně nakyne). Dáme do mísy a do ledničky. Druhý den odebereme potřebné množství těsta, vytvoříme dalamánky a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu je necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme vodou a posypeme sezamovým semínkem. Na dno trouby dáme malý kastrůlek s vodou a zapneme na 200°C. Až je vyhřátá, vložíme do ní dalamánky a upečeme dorůžova (doba pečení závisí na velikosti dalamánků, dělám jich osm z poloviny těsta a peču 20 minut). Po vytažení z trouby je přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Kdo nemá pekárnu, může smíchat všechny suroviny v míse a těsto vypracovat vařečkou.
Těsto může být v ledničce několik dní (asi 5).

Celozrnné dalamánky sezamové
Celozrnné dalamánky sezamové
Celozrnné dalamánky sezamové

Přidáno: 11.1.2008