Česnekové rohlíky
Ingredience
2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek pšeničné polohrubé mouky, 8 - 10 lžic hladké kukuřičné mouky, 2 lžičky sušeného oregana, 400 ml vlažné vody, 1 lžička cukru, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 20 g čerstvého droždí, 5-6 lžic semínek (dýně, slunečníce, len, ...), 7 stroužků česneku
na potření: 1 malé vejce, 1 lžíce mléka
Postup
Do zadělávací mísy odlejeme necelou polovinu z odměřené vody. Rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem. Necháme 10-15 minut vzejít kvásek.
Potom ke kvásku přilejeme zbytek vody, přidáme smetanu, olej, všechnu mouku, oregano, sůl a nadrobno posekaný česnek.
Vypracujeme(nejépe robotem) hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy (je dost řídké).
Nakonec do těsta zapracujeme všechna semínka.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme je nakynout.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme je na poloviny.
Postupně každou půlku rukama roztlačíme na kruh. Ten rozkrájíme na šest výsečí a každou srolujeme od širší strany do rohlíku.
Rohlíky naskládáme na plech s papírem na pečení (jsou dost velké, takže jsou potřeba plechy dva) a necháme je 15 - 20 minut dokynout.
Pak je potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 200°C a rohlíky dopečeme dozlatova dalších asi 10 minut.
Přidáno: 4.5.2019