Česnekové rohlíky

Ingredience

2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek pšeničné polohrubé mouky, 8 - 10 lžic hladké kukuřičné mouky, 2 lžičky sušeného oregana, 400 ml vlažné vody, 1 lžička cukru, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 20 g čerstvého droždí, 5-6 lžic semínek (dýně, slunečníce, len, ...), 7 stroužků česneku

na potření: 1 malé vejce, 1 lžíce mléka

Postup

Do zadělávací mísy odlejeme necelou polovinu z odměřené vody. Rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem. Necháme 10-15 minut vzejít kvásek.

Potom ke kvásku přilejeme zbytek vody, přidáme smetanu, olej, všechnu mouku, oregano, sůl a nadrobno posekaný česnek.

Vypracujeme(nejépe robotem) hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy (je dost řídké).

Nakonec do těsta zapracujeme všechna semínka.

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme je nakynout.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme je na poloviny.

Postupně každou půlku rukama roztlačíme na kruh. Ten rozkrájíme na šest výsečí a každou srolujeme od širší strany do rohlíku.

Rohlíky naskládáme na plech s papírem na pečení (jsou dost velké, takže jsou potřeba plechy dva) a necháme je 15 - 20 minut dokynout.

Pak je potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 200°C a rohlíky dopečeme dozlatova dalších asi 10 minut.

Přidáno: 4.5.2019