Dalamánky jako pírko

Ingredience

50 g žitné celozrnné mouky jemné, 100 g pšeničné celozrnné mouky jemné, 340-350 g hladké mouky, 2 lžičky soli, velká špetka drceného kmínu, 4 lžíce oleje, 100 g syrovátky (možno nahradit lžící bílého jogurtu rozmíchaného ve vodě), 180 g vody, 2 lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí

Postup

Do přibližně poloviny vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, asi 3 lžíce mouky (z odváženého množství), promícháme a necháme 20 minut stát.

Ke kvásku přidáme všechno ostatní a vypracujeme měkké těsto. Necháme je 60-80 minut kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8-10 stejných částí a vytvarujeme z nich podlouhlé dalamánky.

Na plechu nařízneme povrch dalamánků žiletkou, přikryjeme je utěrkou a necháme znovu nakynout (cca 20 minut).

Pečeme při 200-220°C 20 minut.

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 10.4.2020