Domácí housky pana Cuketky
Ingredience
500 g hladké mouky, 275 g vody, 15 g čerstvého droždí, 55 g změklého sádla, 11 g soli (2 lžičky)
kousek bílku na potření, mák na posypání
Postup
Do mísy nasypeme mouku a smícháme ji se solí.
V mouce vyhloubíme důlek, nalejeme do něho asi polovinu vody a rozdrobíme do ní droždí.
Vodu s droždím a trochou mouky rozmícháme tak, aby v důlku vzniklo řídké těstíčko. Necháme je 20-30 minut vzejít.
Až kvásek "naroste", přidáme do mísy zbytek vody, sádlo a vypracujeme měkké hladké nelepivé těsto (nejlépe robotem, jde to i ručně).
Těsto přikryjeme a necháme 90 minut kynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 16 stejných dílků. Každý rozválíme na tenký váleček a upleteme z něho housku (odkaz na video jak housky uplést je pod receptem).
Housky skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Přikryté je necháme dalších 20-30 minut dokynout.
Nakynuté housky lehce potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mákem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 10-13 minut do zezlátnutí.
zdroj: Cuketka peče
Přidáno: 12.3.2020