Filipky

Ingredience

omládek: 130 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky, 17 g čerstvého droždí, 170 g hladké mouky
dále: 230 g vody, 3 lžíce oleje, 2,5 lžičky soli, 140 g žitné celozrnné mouky 200 g pšeničné celozrnné mouky

Postup

Suroviny na omládek dobře rozmícháme a necháme 45 minut přikryté kynout.

Pak přidáme všechno ostatní a zpracujeme vláčné těsto (ručně, robotem, v pekárně, ...). Necháme asi hodinu nakynout.

Nakynuté těsto vyklopíme na vál, rukama propracujeme a rozdělíme na 12-16 kousků. Zformujeme bochánky a necháme asi 5 minut odpočinout.

Každý bochánek rozválíme na placku, srolujeme na rohlík a ještě rukama uválíme aby byl tenčí.

Klademe je na plech s papírem na pečení a necháme znovu nakynout.

Potřeme je vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zezlátnutí asi 15-20 minut.

Filipky
Filipky
Filipky

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 17.4.2015