Hamburgerové housky
Ingredience
275 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 20 g čerstvého droždí, 170 ml vody, 20 ml oleje, 1 vejce, semínka na posypání
Postup
Mouku smícháme se solí.
Droždí s cukrem utřeme lžičkou na kašičku, promícháme s troškou vlažné vody (odlijeme z odměřených 170 ml) a necháme chvíli stát.
Vejce v misce rozšleháme vidličkou.
Ke zbytku vody přilijeme olej a asi polovinu rozšlehaného vejce (druhou polovinu si necháme na potření bulek).
Do mouky nalijeme všechny tekutiny a vařečkou nebo v robotu zpracujeme hladké těsto. Ve výsledku je dost řídké a lepivé, tak to má být.
Umíchané těsto pomocí stěrky vyklopíme na pomoučený vál, jemně posypeme moukou a rukama zpracujeme. Mouku přidáváme jen co je nutné aby se těsto nepřilepilo, snažíme se přidat jí co nejméně (aby bulky byly měkké a nadýchané).
Zpracované těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek (trvá to 45-60 minut).
Nakynuté těsto znovu vyklopíme na vál (pořád je dost řídké), znovu propracujeme a rozdělíme na 4 nebo 5 kousků.
Z každého vytvarujeme bulku a položíme na plech s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu 20-30 minut kynout.
Ke zbytku vejce přidáme lžíci vody, rozmícháme a potřeme nakynuté housky. Můžeme posypat sezamem (není nutné).
Vložíme do trouby vyhřáté na 200-210°C a upečeme dozlatova (10-15 minut).
Upečené housky na plechu přikryjeme utěrkou a necháme přikryté až do vychladnutí.





zdroj: http://www.menudomu.cz
Přidáno: 20.9.2014