Hamburgerové housky

Ingredience

275 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 20 g čerstvého droždí, 170 ml vody, 20 ml oleje, 1 vejce, semínka na posypání

Postup

Mouku smícháme se solí.

Droždí s cukrem utřeme lžičkou na kašičku, promícháme s troškou vlažné vody (odlijeme z odměřených 170 ml) a necháme chvíli stát.

Vejce v misce rozšleháme vidličkou.

Ke zbytku vody přilijeme olej a asi polovinu rozšlehaného vejce (druhou polovinu si necháme na potření bulek).

Do mouky nalijeme všechny tekutiny a vařečkou nebo v robotu zpracujeme hladké těsto. Ve výsledku je dost řídké a lepivé, tak to má být.

Umíchané těsto pomocí stěrky vyklopíme na pomoučený vál, jemně posypeme moukou a rukama zpracujeme. Mouku přidáváme jen co je nutné aby se těsto nepřilepilo, snažíme se přidat jí co nejméně (aby bulky byly měkké a nadýchané).

Zpracované těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek (trvá to 45-60 minut).

Nakynuté těsto znovu vyklopíme na vál (pořád je dost řídké), znovu propracujeme a rozdělíme na 4 nebo 5 kousků.

Z každého vytvarujeme bulku a položíme na plech s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu 20-30 minut kynout.

Ke zbytku vejce přidáme lžíci vody, rozmícháme a potřeme nakynuté housky. Můžeme posypat sezamem (není nutné).

Vložíme do trouby vyhřáté na 200-210°C a upečeme dozlatova (10-15 minut).

Upečené housky na plechu přikryjeme utěrkou a necháme přikryté až do vychladnutí.

Hamburgerové housky
Hamburgerové housky
Hamburgerové housky
Hamburgerové housky
Hamburgerové housky

zdroj: http://www.menudomu.cz

Přidáno: 20.9.2014