Klasické české rohlíky
Ingredience
omládek: 100 ml vlažné vody, 1 lžička sladěnky (nebo medu), 10 g čerstvého droždí, 125 g hladké mouky
dále: 5 g cukru, 140 g vody, 1,5 lžičky soli, 355 g hladké mouky, 25 g oleje (nebo margarínu)
Postup
Suroviny na omládek důkadně promícháme a přikryté necháme 35-45 minut kynout.
Potom přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké těsto (je dost husté). Necháme je pořádně nakynout (trvá to asi hodinu).
Nakynuté těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozkrájíme na 8-12 stejných dílků a zformujeme z nich kulaté bochánky.
Bochánky necháme přikryté 10-15 minut odpočinout. Pak každý rozválíme na ovál nebo trojúhelník a srolujeme do rohlíků. Každý rohlík ještě rukou rozválíme do požadované tloušťky a naskládáme je na plech.
Přikryté utěrkou je necháme znovu pořádně nakynout (cca 30 minut).
Nakonec každý rohlík potřeme vodou a plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 30.3.2020