Lázeňské rohlíky
Ingredience
omládek: 100 g vody, 130 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí
dále: 100 g vody, 1 lžička medu nebo sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 370 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky)
olej na potření
Postup
Suroviny na omládek důkladně promícháme, přikryjeme a necháme 45-60 minut kynout.
Potom k němu přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Necháme je hodinu vykynout, během této doby je dvakrát promísíme.
Nakynuté těsto vyklopíme na vál (není třeba ho posypávat moukou) a rozdělíme je na 14-16 stejných kousků.
Vytvarujeme z nich kulaté bochánky a přikryté je necháme 5-7 minut odpočinout.
Každý bochánek rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku.
Skládáme je na plech s papírem na pečení a přikryté je necháme 30-45 minut dokynout.
Nakynuté je potřeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme dozlatova, 10-13 minut.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 26.2.2020