Máslové raženky
Ingredience
omládek: 100 ml vody, 1 lžička sladěnky, 10 g čerstvého droždí, 125 g hladké mouky
dále: 200 ml mléka, 25 g rozpuštěného vlažného másla, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky cukru, 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 125 g pšeničné chlebové mouky (použila jsem špaldovou celozrnnou)
1 bílek na potření a semínka na posypání
Postup
Suroviny na omládek dobře promícháme (ručně, robotem nebo v pekárně) a necháme 45 minut kynout.
Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme vláčné těsto. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 16 kousků a každý zformujeme do kulatého bochánku. Necháme na vále 10 minut kynout.
Pak je na horní straně lehce omoučíme, stěrkou nebo tupou stranou nože třikrát promáčkneme až dolů a položíme na plech s papírem na pečení lícem dolů. Necháme kynout 20-25 minut.
Pak každý kousek otočíme zpět, potřeme bílkem rozšlehaným vidličkou s trochou vody a posypeme semínky.
Pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 220°C.






zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 11.4.2015