Máslové žemličky

Ingredience

500 g hladké mouky, 9 g soli, 9 g instantního droždí, 40 g cukru krupice, 2 vejce, 60 g rozpuštěného vlahého másla, 280 ml vlažného mléka

1 vejce na potření, mák na posypání

Postup

V míse robota smícháme mouku se solí, droždím a cukrem.

Přdáme celá vejce, přilejeme mléko a máslo.

Robotem necháme vypracovat hladké jemné těsto (zpočátku je hodně řídké, ale po delší době hnětení zhoustne).

Těsto z mísy vyklopíme na pomoučený vál a rukama je ještě propracujeme.

Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme je a necháme 90 minut kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého zformujeme kulatý bochánek. Bochánky skládáme na plech s papírem na pečení.

Přikryjeme je utěrkou a necháme půl hodiny dokynout.

Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a upečeme při 210°C 15 minut.

zdroj: Televize Seznam - Cuketka peče

Přidáno: 31.1.2020