Pivní preclíky

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 300 ml světlého piva, 30 g čerstvého droždí, 20 g krupicového cukru, 120 g 100% tuku (iva, omega), 2 žloutky, sůl
na posypání mák, hrubá sůl, semínka

Postup

V misce promícháme 50 ml piva, cukr, droždí a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy prosijeme zbylou mouku se solí, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, vzešlý kvásek a asi 200 ml piva. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky (měla jsem jich 32), které rozválíme na tenké válečky. Vytvoříme preclíky.

Přendáme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme zbylým pivem a posypeme mákem, solí nebo sezamem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 6 minut, pak teplotu snížíme na 170°C a dopečeme dozlatova (asi 10-15 minut).

Pivní preclíky
Pivní preclíky
Pivní preclíky
Pivní preclíky
Pivní preclíky
Pivní preclíky

Tento a spoustu dalších zajímavých receptů najdete v knize Mileny Volfové Chléb v hlavní roli.

Přidáno: 7.2.2013