Pohankové rohlíky

Ingredience

250 g hladké pohankové mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 250 - 300 ml mléka, 30 g čerstvých kvasnic, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 15 g másla, bílek na potření a semínka na posypání

Postup

Do teplého mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme obě mouky, sůl a rozpuštěné máslo. Přilijeme kvásek a vařečkou promícháme. Vypracujeme hladké vláčné těsto (je dost husté, můžeme si pomoct na vále rukama). Necháme pořádně nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na tenkou kruhovou placku a rozkrájíme na osm stejných dílků. Každý "trojúhelník" srolujeme od širší strany do rohlíku a trochu ohneme. Na plechu vyloženém papírem na pečení je potřeme bílkem a posypeme oblíbenými semínky, případně hrubou solí. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme asi 15 - 20 minut při 180°C dozlatova.

Pohankové rohlíky
Pohankové rohlíky
Pohankové rohlíky
Pohankové rohlíky

Přidáno: 18.1.2008