Pšenično-žitné dalamánky
Ingredience
omládek: 100 ml vlažné vody, necelá lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 8 g čerstvého droždí
dále: 150 ml vody, 2-3 lžičky drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 150 g žitné mouky celozrnné jemné, 140 g hladké mouky
Postup
Suroviny na omládek důkladně promícháme a necháme 45-60 minut kynout.
Přidáme ostatní, vypracujeme (ručně, v pekárně, v robotu) těsto a necháme nakynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a zformujeme šišku. Tu poválíme v mouce, rukou zploštíme a rozkrojíme na 6 kousků. Přeneseme je na plech s papírem na pečení a každý ostrým nožem po úhlopříčce hluboko nakrojíme. Necháme nakynout.
Pečeme asi 25 minut při 200°C.






zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 27.6.2015