Rohlíky se semínky

Ingredience

500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 240 ml vlažné vody, 10 g čerstvého droždí, 60 g rozpuštěného vlažného másla

1 vejce + 1 lžíce mléka na potření, semínka na posypání (sezam, len, směs semínek, ...)

Postup

Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí. Vyhloubíme důlek, nalijeme do něj vlažnou vodu, nasypeme cukr a rozdrobíme droždí.

Až droždí vzejde, přidáme do mísy máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto (ručně, robotem, v pekárně, ...).

Přikryté utěrkou necháme asi hodinu kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 12 přibližně stejně velkých kousků. Zformujeme kulaté bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.

Každý bochánek rozválíme válečkem na dlouhý oválek a pevně srolujeme.

Ještě trochu rozválíme do délky, naskládáme na plech s papírem na pečení a necháme půl hodiny kynout.

Zatím rozehřejeme troubu na 250°C.

Nakynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a posypeme semínky.

Plech vložíme do trouby, ztlumíme na 230°C a upečeme dozlatova (asi 12 minut).

Přidáno: 12.3.2016