Špaldové kaiserky
Ingredience
250 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 25 g sádla
1 vejce na potření a semínka na posypání
Postup
Mléko ohřejeme, aby bylo mírně teplé. Asi polovinu mléka nalijeme do zadělávací mísy, přidáme cukr a rozdrobíme droždí.
Do zbytku mléka dáme sádlo a necháme rozpustit.
Až droždí vzejde, přisypeme do mísy mouku se solí, přilijeme mléko se sádlem a zpracujeme měkké hladké těsto (robotem, v pekárně, ručně, ...). Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 8-12 stejně velkých kousků. Zformujeme kulaté bochánky a necháme 10 minut odpočinout.
Potom protlačíme tvořítkem na kaiserky až k podložce, otočíme "vzhůru nohama" a znovu necháme pod utěrkou 15 minut odpočívat.
Potom kaiserky znovu otočíme (původní stranou nahoru) a uložíme na plech s papírem na pečení.
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut.
Přidáno: 28.5.2016