Špaldové kaiserky

Ingredience

250 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 25 g sádla

1 vejce na potření a semínka na posypání

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo mírně teplé. Asi polovinu mléka nalijeme do zadělávací mísy, přidáme cukr a rozdrobíme droždí.

Do zbytku mléka dáme sádlo a necháme rozpustit.

Až droždí vzejde, přisypeme do mísy mouku se solí, přilijeme mléko se sádlem a zpracujeme měkké hladké těsto (robotem, v pekárně, ručně, ...). Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8-12 stejně velkých kousků. Zformujeme kulaté bochánky a necháme 10 minut odpočinout.

Potom protlačíme tvořítkem na kaiserky až k podložce, otočíme "vzhůru nohama" a znovu necháme pod utěrkou 15 minut odpočívat.

Potom kaiserky znovu otočíme (původní stranou nahoru) a uložíme na plech s papírem na pečení.

Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut.

Přidáno: 28.5.2016