Tvarohové žemle s rozmarýnem
Ingredience
400 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce nadrobno posekaného čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce medu, 40 g čerstvého droždí, 100 g rozpuštěného másla, 200 ml vody, 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu)
dále: vejce na potření, semínka na posypání
Postup
V míse smícháme obě mouky se solí a rozmarýnem.
Vyhloubíme důlek, dáme do něj med, zalijeme trochou vlažné vody a do ní rozdrobíme kvasnice. Chvíli počkáme až kvasnice vzejdou.
Pak do mísy přidáme vlažné rozpuštěné máslo, rozdrobený tvaroh a zbytek vody. Vařečkou nebo robotem zpracujeme hladké měkké těsto. Je-li třeba přidáme trošku mouky (záleží na vodnatosti tvarohu), těsto by ale mělo zůstat spíše řidčí.
Necháme pořádně nakynout (asi hodinu).
Nakynuté těsto rozdělíme na 16 kousků. Z každého vytvarujeme bochánek a uložíme na plech s papírem na pečení (necháváme rozestupy, žemle hodně nabydou).
Bochánky křížem nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme 15-20 minut kynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C, cca 15 minut).
Přidáno: 13.2.2015