Vícezrnné žemličky

Ingredience

10 g čerstvého droždí + 50 ml vlažné vody, 250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 100 g směsi semen (len, sezam, slunečnice, dýně, ...), 130 ml vlažné vody

Postup

Droždí rozdrobíme do 50 ml vody a necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme mouku se solí a semínky. Přidáme vodu, kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou je necháme hodinu kynout.

Na pomoučeném vále nakynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 8 částí a z každé vytvarujeme kulatý bochánek.

Bochánky uložíme na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinu.

Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 250°C a pečeme asi 20 minut.

Přidáno: 30.11.2017