Kváskové rohlíky

Ingredience

rozkvas: 200 g hladké špaldové mouky, 200 g vody, 1 lžíce žitného kvásku

těsto: 450 g hladké mouky, 155 g vody, 20 g soli, 40 g másla nebo sádla, 1 lžička medu

Postup

Večer důkladně promícháme suroviny na rozkvas, přikryjeme ho utěrkou a necháme 10-12 kvasit.

Ráno k rozkvasu prosejeme mouku, přidáme vodu, změklé máslo nebo sádlo, med a vypracujeme měkké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

Po dvaceti minutách těsto znovu promísíme, pak přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Během těchto dvou hodin těsto dvakrát přeložíme.

Nakynuté těsto rozdělíme na 14 stejných kousků.

Z každého kousku zformujeme kulatý bochánek, přikryjeme je utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.

Potom každý bochánek rozválíme na tenký "trojúhelník" a od širší strany ho srolujeme do rohlíku. Těsto se trochu lepí na podložku, ale nepodsypáváme, při rolování si pomůžeme stěrkou.

Smotaný rohlík ještě trochu rukou poválíme a zformujeme do tvaru rohlíku.

Naskládáme je na plechy s papírem na pečení, přikryjeme fólií (dala jsem každý plech do igelitky) a necháme nakynout do zdvojnásobení objemu rohlíků (3-4 hodiny).

Nakynuté rohlíky postříkáme vodou rozprašovačem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zezlátnutí rohlíků, trvá to cca 15 minut.

zdroj: nelkafood.sk

Přidáno: 6.2.2020