Bílková roláda
Ingredience
6 bílků, špetka soli, 100 g lískových oříšků, 5 lžic polohrubé mouky (s mírným kopečkem), 1 lžička prášku do pečiva, půl hrnku cukru krupice
krém: 50 g vanilmixu, 150 ml vody, 125 g másla, 2 lžíce nutelly
Postup
Oříšky najemno postrouháme, smícháme s moukou a práškem do pečiva.
Bílky začneme šlehat se špetkou soli, postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Musí vznikout hodně tuhý lesklý sníh.
Do sněhu zlehka vařečkou zamícháme oříšky s moukou.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Jakmile začne povrch lehce růžovět, vytáhneme z trouby (cca 8 minut).
Upečený plát překlopíme na pocukrovanou utěrku, sloupneme papír a s utěrkou svineme roládu.
Vanilmix rozšleháme s vlažnou vodou a necháme 10 minut ztuhnout. Pak k němu přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, nutellu a všechno společně vyšleháme na hladký jemný krém.
Vychladlou roládu rozmotáme, potřeme krémem a s pomocí utěrky znovu srolujeme. Povrch můžeme potřít zbývajícím krémem. Dáme ztuhnout do ledničky.








Přidáno: 3.3.2011