Kaštanová roláda
Ingredience
těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 7 lžic mletých ořechů, 6 lžic teplé vody
náplň: jahodová marmeláda, 375 g kaštanového pyré, 6 lžic smetany ke šlehání
na ozdobu: čokoládová poleva, šlehačka
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Vešleháme žloutky a po lžících vodu. Vařečkou zlehka vmícháme mouku a ořechy. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (200°C, 8 minut). Ihned po vytažení z trouby vyklopíme na vlhkou utěrku, odstraníme papír a i s utěrkou srolujeme. Necháme vychladnout.
Rozmražené kaštanové pyré v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme smetanu a elektrickým šlehačem rozšleháme na hladkou hmotu.
Vychladlý plát těsta opatrně rozmotáme, potřeme marmeládou a kaštanovou hmotou. Pevně smotáme.
Roládu ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou a šlehačkou a dáme ztuhnout do ledničky.
Tuto roládu nedoporučuji začátečníkům. Oddělení rolády od papíru a od utěrky chce trochu cvik, jinak hrozí potrhání. Taktéž roztírání kaštanové hmoty na marmeládu je práce pro pevné nervy. Výsledek ale stojí za to.










Přidáno: 14.6.2009