Maxiamoleta

Ingredience

těsto: 500 ml mléka, špetka soli, 2 vejce, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 1 lžíce oleje
náplň: 250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky), 250 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, meruňky (čerstvé nebo kompotované), trochu meruňkové marmelády
karamel: 3 vrchovaté lžíce krystalového cukru, 100 ml vody, 1 lžička másla

Postup

Do mísy nalijeme mléko, osolíme, osladíme, přidáme vejce, mouku a elektrickým šlehačem rozšleháme dohladka. Vznikne velmi řídké těsto, které necháme 10-15 minut odpočinout.

Plech vyložíme papírem na pečení a papír lehce potřeme olejem. Nalijeme na něj těsto a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme dozlatova asi 12 minut. Během pečení se tvoří na těstě bubliny, které nejsou na závadu.

Upečenou amoletu stáhneme z plechu i s papírem a společně srolujeme jako roládu. Necháme vychladnout.

Do mísy rozdrobíme tvaroh, zalijeme smetanou, osladíme a vyšleháme dohladka.

Vychladlou amoletu rozmotáme. Potřeme tenkou vrstvou marmelády. Na marmeládu natřeme smetanový tvaroh, poklademe kousky meruněk a srolujeme. Dáme do ledničky ztuhnout.

Připravíme karamel: do čistého suchého rendlíku nasypeme cukr, postavíme na plotnu, zapneme na maximum a mícháme, dokud se cukr neroztaví. Jakmile začne zlátnout (pozor, když to přeženeme a zhnědne moc, zhořkne), zalijeme cukr horkou vodou (pozor - vyvalí se oblak horké páry) a za stálého míchání vaříme dál, až se cukr s vodou pořádně rozvaří. Nakonec vmícháme kousek másla ještě pár minut povaříme. Odstavíme a necháme částečně vychladnout.

Vychladlou amoletu nakrájíme na kousky, na talířku doplníme kousky meruněk a přelijeme karamelem.

Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta
Maxiamoleta

podle http://varecha.pravda.sk (mírně upraveno)

Přidáno: 8.8.2012