Ořechová bezé roláda s karamelem
Ingredience
těsto: 250 g bílků, špetka soli, 200 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 50 g mletých ořechů, 2 lžíce moučkového cukru
krém: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g mascarpone, 150 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
na dokončení: mleté ořechy
Postup
Bílky osolíme začneme šlehat. Až vznikne bílá pěna, začneme po částech vešlehávat krystalový cukr. Až je všechen cukr zašlehaný a máme bílou lesklou pevnou pěnu, zlehka do ní vmícháme vařečkou nebo stěrkou mouku smíchanou s ořechy.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a přes sítko ho lehce poprášíme moučkovým cukrem. Plech vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut při 220°C (do zrůžovění povrchu).
Upečený plát překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem papírem nahoru. Papír sloupneme a plát srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha. Přidáme k ní mascarpone a zkaramelizované mléko a všechno společně došleháme dotuha.
Vychladlou roládu rozmotáme, potřeme krémem a znovu srolujeme.
Trochou krému potřeme celý její povrch a obalíme je v ořechách. Zbytkem krému můžeme roládu ozdobit.
Před podáváním ji necháme aspoň dvě hodiny ztuhnout v ledničce.
Přidáno: 1.3.2025