Ořechová bezé roláda s karamelem

Ingredience

těsto: 250 g bílků, špetka soli, 200 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 50 g mletých ořechů, 2 lžíce moučkového cukru

krém: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g mascarpone, 150 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka

na dokončení: mleté ořechy

Postup

Bílky osolíme začneme šlehat. Až vznikne bílá pěna, začneme po částech vešlehávat krystalový cukr. Až je všechen cukr zašlehaný a máme bílou lesklou pevnou pěnu, zlehka do ní vmícháme vařečkou nebo stěrkou mouku smíchanou s ořechy.

Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a přes sítko ho lehce poprášíme moučkovým cukrem. Plech vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut při 220°C (do zrůžovění povrchu).

Upečený plát překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem papírem nahoru. Papír sloupneme a plát srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.

Smetanu ušleháme do polotuha. Přidáme k ní mascarpone a zkaramelizované mléko a všechno společně došleháme dotuha.

Vychladlou roládu rozmotáme, potřeme krémem a znovu srolujeme.

Trochou krému potřeme celý její povrch a obalíme je v ořechách. Zbytkem krému můžeme roládu ozdobit.

Před podáváním ji necháme aspoň dvě hodiny ztuhnout v ledničce.

Přidáno: 1.3.2025