Citronový koláč

Ingredience

180 g polohrubé mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 3 vejce, 140 g krystalového cukru, kůra ze dvou citronů, 100 ml oleje, 250 g ricotty, 8 lžic citronové šťávy, 70 g rozpuštěného másla

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Postup

V misce promícháme ricottu s olejem, citronovou šťávou.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Do ní zašleháme obsah misky s ricottou.

Pak přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou a při pomalých otáčkách vmícháme. Stejným způsobem vpracujeme rozpuštěné vlažné máslo.

Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 180°C a pečeme cca 45 minut dozlatova (zkusíme špejlí).

Upečený koláč necháme ve formě vychladnout.

Do misky prosejeme moučkový cukr. Přidáme k němu citronovou šťávu, vařící mléko a vařečkou třeme, až vznikne hladká poleva. Je-li příliš hustá, můžeme přidat trochu citronové šťávy.

Polevu nalijeme na koláč a rovnoměrně rozetřeme.

Po zaschnutí polevy koláč pocukrujeme a můžeme krájet.

Přidáno: 8.5.2016