Dýňový koláč (pumpkin pie)
Ingredience
těsto: 250 g polohrubé mouky (nebo lépe 150 g polohrubé a 100 g celozrnné), špetka soli, citronová kůra z půlky citronu, 125 g másla, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru
náplň: 1 menší dýně hokkaidó, 2 vejce, 3 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce medu, 2 lžíce zakysané smetany, šťáva z půlky citronu, špetka skořice, hrst posekaných ořechů, hrstka sušených meruněk
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto a uložíme do ledničky.
Dýni oloupeme, odstraníme semena, nakrájíme ji na kousky, zalijeme vodou a povaříme 20 minut doměkka. Uvařenou dýni scedíme a vidličkou rozmačkáme na kaši. Necháme vychladnout.
K dýňové kaši přidáme všechno ostatní (kromě ořechů a meruněk) a ruční metličkou vyšleháme dohladka.
Těsto rozválíme na kruh a vložíme do koláčové formy (průměr 28 cm) vymazané máslem, tak aby byly zvednuté okraje.
Těsto několikrát vidličkou propícháme, posypeme na kousky pokrájenými meruňkami, posekanými ořechy a zalijeme dýňovou hmotou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 minut.
zdroj: Šárčina škola vaření (http://dolcevita.blog.cz/)
Přidáno: 6.9.2013