Dýňový koláč se salkem
Ingredience
těsto: 150 g polohrubé mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, špetka soli, citronová kůra z půlky citronu, 125 g másla, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru
náplň: 400 g dýňového pyré, 2 vejce, 1 plechovka salka, 1 lžička mleté skořice, 0,5 lžičky mletého sušeného zázvoru, 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 0,5 lžičky soli
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto.
Do mísy nalejeme pyré a salko, přidáme celá vejce, koření a sůl. Ručním elektrickým šlehačem rozšleháme dohladka.
Těsto rozválíme a vložíme do vymazané koláčové formy. Nalejeme na ně náplň a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 15 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme 40 minut.
Vychladlý koláč servírujeme s kopečkem šlehačky poprášené skořicí.
Příprava dýňového pyré: Dýni oloupeme (pokud máme hokkaido, loupat nemusíme), nakrájíme na větší kostky a dáme na plech s papírem na pečení. Upečeme doměkka (při 200°C asi 30-40 minut). Upečenou dýni necháme vychladnout a pak rozmixujeme dohladka.
Přidáno: 27.11.2024