Křehké makové rohlíčky

Ingredience

těsto: 450 g hladké mouky, špetka soli, 250 g hery, 200 ml zakysané smetany
náplň: 150 g mletého máku, 50 ml mléka, 4-5 lžic cukru, 3-4 lžíce povidel, po půl lžičce mleté skořice a badyánu

Postup

Nejdřív připravíme náplň: v kastrolu přivedeme mléko k varu, přisypeme mák a za stálého míchání chvíli podusíme. Odstavíme, vmícháme cukr, koření a povidla. Na vál nasypeme mouku, osolíme, do důlku vylijeme smetanu a dokola rozmístíme nasekanou heru. Promícháme vidličkou a pak rukama zpracujeme hladké nelepivé těsto. Rozkrojíme je na čtvrtiny. Z každé části vyválíme kruh, rádýlkem rozkrájíme na osm dílků. Na každý položíme trochu makové nádivky a srolujeme do rohlíčku. Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme (200°C, cca 20 minut). Vychladlé bohatě pocukrujeme.

Křehké makové rohlíčky
Křehké makové rohlíčky
Křehké makové rohlíčky
Křehké makové rohlíčky
Křehké makové rohlíčky
Křehké makové rohlíčky

Přidáno: 13.8.2009