Linecký oříškový koláč
Ingredience
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g pomletých opražených lískových oříšků, 1 lžička skořice, špetka mletého badyánu, špetka soli, 3 žloutky, 170 g studeného másla, višňová marmeláda (nebo jiná pikantní)
Postup
Na vále smícháme všechny sypké suroviny. Do vyhloubeného důlku vložíme žloutky a dokola rozmístíme na kousky pokrájené máslo.
Zpracujeme hladké těsto a na hodinu uložíme do ledničky.
Z vychlazeného těsta oddělíme čtvrtinu. Zbytek rozválíme na kruh a vložíme do tukem vymazané koláčové formy (28 cm). Případné přebytky odkrojíme a smícháme s odloženou čtvrtinou těsta.
Těsto ve formě propícháme vidličkou a potřeme marmeládou.
Odložené těsto rozválíme, rozkrájíme na proužky a vytvoříme z nich na koláči mřížku.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme, 20-30 minut.







Přidáno: 8.5.2015