Mřížkové trojhránky s jablky

Ingredience

těsto: 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 100 g másla, 2 vejce, 60 ml mléka

náplň: 500 g jablek (oloupaných a zbavených jádřinců), 2-3 lžíce krystalového cukru (podle kyselosti jablek), 1 lžíce másla, 1 lžička skořice

Postup

Začneme přípravou náplně. Jablka pokrájíme na malé kostičky. V kastrolu zahřejeme máslo, přidáme jablka, posypem je cukrem a skořicí. Za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme, dokud se neodvaří všechna puštěná tekutina. Takto připravenou náplň necháme vychladnout.

Z uvedených surovin vypracujeme měkké těsto. Rozdělíme je na čtyři stejně velké části a zformujeme dokulata.

Postupně každou část rozválíme na tenký kruh (průměr cca 23 cm) a ten rozkrojíme na čtvrtiny. Každou čtvrtinu nařízneme nožem nebo rádýlkem podle fotografie. Doprostřed "trojúhelníku" položíme náplň a volné těsto z obou stran překlopíme na náplň. Spodní stranu trojhránku stlačíme, případně oříznutím zarovnáme.

Trojhránky naskládáme na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme do zrůžovění, cca 20 minut.

Přidáno: 15.2.2025