Ořechový koláč se srdíčky

Ingredience

náplň: 200 ml smetany 12%, 100 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce medu, 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g dětských piškotů

těsto: 400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 220 g másla, 2 žloutky, 1 lžička strouhané citronové kůry

máslo na vymazání formy, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání, hladká mouka na vál

Postup

Smetanu svaříme s oběma cukry, medem a ořechy (uvařená hmota bude tekutá). Odstavíme, necháme trochu vychladnout (částečně zhoustne) a vmícháme pomleté piškoty (výsledná hmota bude dost hustá). Necháme zcela vychladnout.

Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii je necháme odpočinout 30 minut v ledničce.

Koláčovou formu o průměru 25-27 cm vymažeme máslem.

Odpočinuté těsto rozpůlíme.

Jednu polovinu rozválíme na kruh o trochu větší než je forma. Těsto vložíme do vymazané formy, prsty vytvarujeme okraje a přebytky těsta odkrojíme.

Na těsto ve formě rovnoměrně urovnáme vychladlou ořechovou náplň.

Druhou polovinu těsta rovněž rozválíme na kruh a přikryjeme jím náplň. Okraje přitiskneme a přebytky opět odkrojíme. Do středu těsta vykrajovátkem na cukroví vykrojíme srdíčka.

Odkrojené přebytky krátce propracujeme, rozválíme a vykrájíme z nich malá srdíčka.

Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme vykrájenými srdičky a ta také potřeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.

Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem.

zdroj: časopis Ona dnes (mírně upraveno)

Přidáno: 31.10.2020