Štolové obláčky
Ingredience
50 g sušených meruněk, 100 g rozinek, 70 ml rumu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, strouhaná kůra z 1 citrónu, 500 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g jemně sekaných mandlí, 100 g kandované pomerančové kůry
na dokončení: 50 g másla, moučkový cukr
Postup
Meruňky a rozinky důkladně opereme, zalijeme rumem a necháme do druhého dne nabobtnat.
Změklé máslo s citronovou kůrou, moučkovým a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, po jednom zašleháme vejce a nakonec tvaroh (máslo, vejce i tvaroh by měly mít stejnou teplotu, jinak se hmota srazí).
Vmícháme asi polovinu mouky smíchané se solí a práškem do pečiva. Zbytek mouky nasypeme na vál, na ni vyklopíme těsto a rukama zpracujeme všechno dohromady.
Nakonec vpracujeme mandle a rumovou směs.
Z těsta tvoříme malé kuličky. Dlaní každou roztlačíme na placičku, kterou přehneme napůl.
Kousky klademe na plech s papírem na pečení.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zrůžovění (15-20 minut).
Ihned po vytažení z trouby obláčky vydatně potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v prosátém moučkovém cukru.
Vychladlé obláčky můžeme uskladnit do krabice proložené papírem na pečení, vydrží prý několik týdnů (nemám vyzkoušeno).








zdroj: časopis Knihovnička Recepty
Přidáno: 8.10.2014