Švýcarský ořechový koláč

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 150 g másla, 150 g krystalového cukru, 1 vejce

náplň: 300 g krystalového cukru, 50 ml vody, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička medu, 250 g posekaných vlašských ořechů

Postup

Do pánve nebo kastrolu se silným dnem nasypeme cukr a nalijeme vodu. Za stálého míchání vaříme na prudkém plameni, až se voda vypaří a cukr zkaramelizuje.

Odstavíme, přilijeme smetanu, med a rozmícháme, dokud se nerozpustí vzniklé kousky karamelu.

Nakonec vmícháme ořechy a necháme vychladnout.

Zatím připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku se solí, přidáme máslo a rukou vyrobíme drobenku. Vmícháme do ní cukr a vejce, a vypracujeme hladké těsto. Zabalené uložíme na půl hodiny do ledničky.

Odpočaté těsto rozdělíme na dvě nejstejně velké části.

Dno formy (26 cm) vyložíme papírem na pečení.

Větší část rozválíme na kruh o něco větší, než je dno formy. Vložíme dovnitř a přebývající část přimáčkneme k boční stěně.

Na těsto urovnáme vychladlou ořechovou směs a přikryjeme kruhem vyváleným z menší části těsta. Okraje větší placky, které přečnívají, přehneme na menší placku a vidličkou přitiskneme.

Horní těsto propícháme vidličkou a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po deseti minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme do zlatova 25-30 minut.

zdroj: www.mlsanicko.cz

Přidáno: 22.1.2017