Rajčátkový salát s grilovaným lilkem

Ingredience

2 hrsti malých cherry rajčátek, 1 stroužek česneku, půlka menší červené cibule, hrst čerstvých lístků bazalky, hrstka černých oliv, sůl, mletý pepř, 1 menší lilek, olivový olej, červený vinný ocet

Postup

Lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Každé kolečko z obou stran posolíme a necháme v misce 30-40 minut vypotit. Puštěnou vodu vylejeme, lilek opláchneme a osušíme.

Každé kolečko namočíme z obou stran do olivového oleje a necháme chvíli marinovat.

Pak rozpálíme grilovací pánev a lilek na ní z obou stran opečeme. Než položíme lilek na pánev, z každé strany ho malinko osolíme.

Rajčátka přepůlíme a dáme do misky. Přidáme nadrobno posekaný česnek, tenké proužky cibule, na kolečka nakrájené olivy a nadrobno posekanou bazalku.

Všechno lehce osolíme, opepříme, zakápneme lžící oleje a necelou lžící octa. Promícháme.

Na talířek naskládáme kolečka lilku a na ně položíme hromádku salátu z rajčátek.

Podáváme jako svačinu či lehkou večeři, případně můžeme doplnit kozím sýrem nebo kouskem pečené ryby.

Přidáno: 10.5.2018