Salát Caesar
Ingredience
1 větší hlávka římského salátu, 2-3 kuřecí prsní řízky (podle velikosti), ančovičky, 6 plátků sušené šunky, 6 plátků toustového chleba, 3 stroužky česneku, olivový olej, kousek parmazánu
zálivka: 2 žloutky, špetka soli, špetka pepře, 1-2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, 150-200 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu, citronová šťáva
Postup
Maso nakrájíme na tenké plátky, potřeme olejem a necháme v chladu.
Do misky dáme žloutky, hořčici, worcestrovou omáčku, osolíme, opepříme a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Po troškách přidáváme a zašleháváme olej, až vznikne hustá majonéza. Dochutíme ji citronovou šťávou a vmícháme parmazán. Uložíme do chladu.
Toustový chléb nakrájíme na čtverečky.
Na pánvi zahřejeme olej a krátce (1-2 minuty) v něm osmažíme oloupané rozmáčknuté stroužky česneku. Vyjmeme je a do oleje nasypeme kostky chleba. Opečeme do zlatova.
Krutony z pánve vysypeme, ubrouskem vytřeme drobky, přidáme trochu oleje a zprudka na něm opečeme lehce osolené a opepřené maso. Po vyjmutí z pánve a mírném zchladnutí nakrájíme na nudličky.
Salát rozebereme na jednotlivé listy, opereme pod proudem tekoucí vody a necháme okapat a částečně oschnout.
Čistý salát natrháme na kousky a důkladně promícháme s majonézou a nadrobno pokrájenými ančovičkami. Rozdělíme do misek nebo hlubokých talířů.
Na salát rozdělíme kuřecí maso, posypeme krutony z toustového chleba, kousky sušené šunky a dozdobíme hoblinkami parmazánu.
Přidáno: 12.10.2012