Salát Caesar

Ingredience

1 větší hlávka římského salátu, 2-3 kuřecí prsní řízky (podle velikosti), ančovičky, 6 plátků sušené šunky, 6 plátků toustového chleba, 3 stroužky česneku, olivový olej, kousek parmazánu
zálivka: 2 žloutky, špetka soli, špetka pepře, 1-2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, 150-200 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu, citronová šťáva

Postup

Maso nakrájíme na tenké plátky, potřeme olejem a necháme v chladu.

Do misky dáme žloutky, hořčici, worcestrovou omáčku, osolíme, opepříme a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Po troškách přidáváme a zašleháváme olej, až vznikne hustá majonéza. Dochutíme ji citronovou šťávou a vmícháme parmazán. Uložíme do chladu.

Toustový chléb nakrájíme na čtverečky.

Na pánvi zahřejeme olej a krátce (1-2 minuty) v něm osmažíme oloupané rozmáčknuté stroužky česneku. Vyjmeme je a do oleje nasypeme kostky chleba. Opečeme do zlatova.

Krutony z pánve vysypeme, ubrouskem vytřeme drobky, přidáme trochu oleje a zprudka na něm opečeme lehce osolené a opepřené maso. Po vyjmutí z pánve a mírném zchladnutí nakrájíme na nudličky.

Salát rozebereme na jednotlivé listy, opereme pod proudem tekoucí vody a necháme okapat a částečně oschnout.

Čistý salát natrháme na kousky a důkladně promícháme s majonézou a nadrobno pokrájenými ančovičkami. Rozdělíme do misek nebo hlubokých talířů.

Na salát rozdělíme kuřecí maso, posypeme krutony z toustového chleba, kousky sušené šunky a dozdobíme hoblinkami parmazánu.

Salát Caesar
Salát Caesar
Salát Caesar
Salát Caesar

Přidáno: 12.10.2012