Chlebový kvásek

Ingredience

žitná chlebová jemně mletá mouka, vlažná voda

Postup

Do vyšší nádoby o objemu minimálně 1 litr (radši víc) nasypeme 100 ml mouky (1) a přilijeme tolik vody (asi 80 ml), aby po rozmíchání vzniklo husté těsto (2). Nádobu uzavřeme potravinářskou fólií a zagumičkujeme. Necháme stát při pokojové teplotě.

Do druhého dne by se měly objevit drobné bublinky (3). Do nádoby přisypeme dalších 100 ml mouky a vodu tak, aby opět vzniklo těsto hustější konzistence (4). Opět uzavřeme fólií a necháme stát.

Do dalšího dne kvásek výrazně nabude na objemu a bublinky budou větší (5). Opět zopakujeme postup z minulého dne (6).

Do čtvrtého dne kvásek opět nabude (7) a bubliny budou velké (8).

Tento den můžeme kvásek použít pro pečení chleba, nebo ještě krmení kvásku zopakovat a péct až další den.

Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek
Chlebový kvásek

Přidáno: 3.8.2014