Chlebový kvásek
Ingredience
žitná chlebová jemně mletá mouka, vlažná voda
Postup
Do vyšší nádoby o objemu minimálně 1 litr (radši víc) nasypeme 100 ml mouky (1) a přilijeme tolik vody (asi 80 ml), aby po rozmíchání vzniklo husté těsto (2). Nádobu uzavřeme potravinářskou fólií a zagumičkujeme. Necháme stát při pokojové teplotě.
Do druhého dne by se měly objevit drobné bublinky (3). Do nádoby přisypeme dalších 100 ml mouky a vodu tak, aby opět vzniklo těsto hustější konzistence (4). Opět uzavřeme fólií a necháme stát.
Do dalšího dne kvásek výrazně nabude na objemu a bublinky budou větší (5). Opět zopakujeme postup z minulého dne (6).
Do čtvrtého dne kvásek opět nabude (7) a bubliny budou velké (8).
Tento den můžeme kvásek použít pro pečení chleba, nebo ještě krmení kvásku zopakovat a péct až další den.
Přidáno: 3.8.2014