Sušené švestky
Ingredience
čerstvé zralé švestky
Postup
Švestky důkladně omyjeme a vložíme do hrnce. Nalijeme na ně vařící vodu a necháme 30-50 s stát.
Pak horkou vodu slijeme a švestky zalijeme vodou co nejstudenější, aby se ochladily.
Studené švestky osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Naskládáme na plata sušičky slupkou dolů a dáme sušit na střední stupeň (50-55°C).
Sušíme asi 10 hodin, až začne být slupka vrásčitá. Pak sušičku vypneme asi na 5 hodin (nechala jsem déle - přes noc), aby švestky natáhly vzdušnou vlhkost.
Pak sušičku znovu zapneme a sušíme znovu cca 10 hodin. Opět necháme nějakou dobu vypnutou, pak znovu zapneme a dosušíme.
Celková doba sušení je závislá na velikosti a vyzrálosti švestek, nedá se tedy přesně určit. Občas jednu vyndáme, necháme vychladnout a ochutnáme.




Přidáno: 8.8.2015