Žitný kvásek
Ingredience
žitná celozrnná mouka jemně mletá, voda
Postup
1. den: Smícháme 100 g mouky a 125 ml vody, vznikne husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stát v teple (stačí pokojová teplota).
2. den: Promícháme, přidáme 50 g mouky a 125 ml vody a znovu promícháme. V kvásku se začnou tvořit malé bublinky.
3. den: Promícháme, přidáme 50 g mouky a 60 ml vody, promícháme. Kvásek začne výrazně zvětšovat objem, pozor ať máme dost velkou nádobu.
4. den: Stejně jako 3. den.
5. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít, třeba na chleba. Pokud nespotřebujeme všechen, můžeme ho dále přikrmovat - každý den přidáme 50 g mouky a 60 ml vody a promícháme.
Přidáno: 24.3.2010