Francouzský rybí nákyp
Ingredience
800 g rybího filé (z jakékoliv ryby, i v kostkách), 8 vajec, 300 ml mléka, 3 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř, 3 šalotky, 1 lžička sušeného kopru, pár snítek zelené petrželky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 bobkový list
Postup
Do většího hrnce nalijeme asi litr vody. Osolíme, opepříme, přidáme najemno pokrájené cibulky, bobkový list, kopr, petrželku, sojovou omáčku a přivedeme k varu.
Po pěti minutách vaření vložíme do bujónu zmražené filé a uvaříme doměkka, asi 15 minut.
Scedíme a necháme vychladnout.
Odebereme bobkový list a filé vidličkou roztrháme na kousky.
V míse promícháme celá vejce s mlékem a rajským protlakem. Osolíme, opepříme, vmícháme posekanou petrželku (případně i čerstvý kopr) a kousky filé.
Řídkou hmotu nalijeme do formy na biskupský chlebíček (pokud nemáme teflonovou, vyložíme papírem na pečení).
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180-200°C a pečeme do ztuhnutí (30-40 minut).
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout a až pak opatrně vyklopíme.
Podáváme s česnekovou majonézou a zeleninovým salátem. Teplé jako hlavní jídlo se šťouchanými bramborami, studené jako předkrm nebo lehkou svačinku bez přílohy.
zdroj: Hana Freylichova
Přidáno: 22.8.2011