Losos na jasmínové rýži

Ingredience

4 kousky kousky lososa, olivový olej, sůl, 1 lžička sušené petrželové nati, drcená chilli paprička, 1 lžíce citronové šťávy, 300 g jasmínové rýže, 1 cibule, 1 litr vody, 2 kostky bazalkového bujónu, sůl, 2 lžíce másla, hrstka sušených rajčat naložených v oleji, 1 lžíce posekaného kopru

Postup

Smícháme 4 lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, 1 lžičku petrželové natě, špetku drcené chilli papričky a lžíci citronové šťávy. Touto směsí potřeme ze všech stran porce lososa a necháme v chladu hodinu uležet.

Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno.

Bujón rozdrobíme do litru vody a necháme přejít varem.

V kastrolu zahřejeme 3 lžíce oleje a 2 lžíce másla. Přidáme cibuli a za stálého míchání ji opečeme do změknutí, asi pět minut.

Na cibuli nasypeme rýži a dalších pět minut společně smažíme.

Pak rýži zalejeme horkým bujónem, tak aby byla akorát všechna ponořená. Na mírném plameni za občasného zamíchání rýži pomalu vaříme. Až se většina tekutiny vsákne, přilejeme další bujón. Tak pokračujeme, dokud není rýže měkká. Pokud spotřebujeme všechen bujón a ještě je třeba přilít další tekutinu, použijeme horkou vodu.

Až je rýže měkká, podle chuti ji dosolíme a vmícháme na kousky pokrájená rajčata a kopr.

Porce lososa položíme na plech s papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme podle velikosti kousků 15-20 minut.

Na talíř dáme rýži, na ni položíme porci lososa a ozdobíme kouskem citronu.

Přidáno: 2.2.2019