Jogurtovo-meruňkové řezy

Ingredience

těsto: 7 vajec, 280 g krystalového cukru, 7 lžic oleje, 280 g hladké mouky
náplň: 1 kg hustého bílého jogurtu, 1 meruňkový kompot (840 g), 2 pomerančové galaretky, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti (1-2 lžíce)
dále: rum, 1 citronová galaretka

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme napřed vejce, pak olej a nakonec vařečkou zlehka vmícháme prosátou mouku.

Větší část těsta nalijeme na hlubší plech (38x29 cm) vyložený papírem na pečení, rozetřeme na stejnou tloušťku a upečeme (200°C, 10 min).

Zbytek těsta upečeme na libovolném plechu a po vychladnutí najemno rozdrobíme.

Pomerančovou galaretku z obou sáčků nasypeme do 600 ml horké převařené vody, rozmícháme do úplného rozpuštění a necháme vychladnout.

Kompot scedíme a meruňky vidličkou rozmačkáme.

K rozdrobenému piškotu přidáme rozmačkané meruňky, jogurt, vanilkový cukr a promícháme. Pak vlijeme vychladlou galaretku a mícháme, až se všechno spojí. Podle chuti můžeme přisladit.

Piškot na plechu postříkáme rumem a nalijeme na něj jogurtovou hmotu. Dáme ztuhnout na několik hodin do ledničky.

Zatím připravíme citronovou galaretku rozmícháním ve 400 ml horké převařené vody.

Až moučník v ledničce ztuhne, nalijeme na povrch vychladlou citronovou galaretku a vrátíme do ledničky.

Krájíme až po důkladném ztuhnutí, trvá to několik hodin, nejlépe přes noc.

Jogurtovo-meruňkové řezy
Jogurtovo-meruňkové řezy
Jogurtovo-meruňkové řezy
Jogurtovo-meruňkové řezy
Jogurtovo-meruňkové řezy
Jogurtovo-meruňkové řezy

Přidáno: 15.2.2015