Drobenkový koláč s jablky a krémem

Ingredience

drobenka: 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky

jablková náplň: 3-4 větší jablka, 3-5 lžic krystalového cukru (podle kyselosti jablek), 4 lžíce rumu, lžička mleté skořice

krém: 2 bílky, špetka soli, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g kukuřičného škrobu, 400 g zakysané smetany

Postup

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. V kastrolu je zasypeme cukrem, pokropíme rumem a za častého míchání je podusíme doměkka, až se vydusí všechna puštěná šťáva. Necháme vychladnout.

V míse zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem a máslem na drobenku. Až je skoro hotová, přidáme žloutky a zapracujeme je do drobenky.

Bílky se solí rozšleháme na pěnu, přidáme oba cukry a došleháme na tuhý sníh. Vařečkou nebo stěrkou vmícháme škrob a potom smetanu.

Na dno dortové formy (23-24 cm) přichytíme papír na pečení a nasypeme do ní asi 3/4 drobenky. Rovnoměrně ji urovnáme na dno, část namačkáme na svislou stěnu.

Na drobenku urovnáme podušená vychladlá jablka a poprášíme je skořicí.

Na jablka vyklopíme krém, rovnoměrně ho rozetřeme a posypeme zbylou drobenkou.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí drobenky, asi 40 minut.

Upečený koláč krájíme až po úplném vychladnutí.

Přidáno: 10.10.2025