Hrnkový jablečný závin
Ingredience
2 hrnky hladké mouky, špetka soli, 6 lžic studené vody, 2 lžíce octa, 1 vejce, 125 g másla nebo hery (půl kostky)
náplň: 6-8 středně velkých jablek, 2 sáčky vanilkového cukru, skořice, rozinky (použila místo nich kustovnici), dvě hrstky strouhanky
1 hrnek - 250 ml
Postup
Do misky dáme mouku. Osolíme, přidáme vodu, ocet, vejce a rozpuštěné vlažné máslo (heru). Promícháme vařečkou.
Až se suroviny spojí, vyklopíme je na lehce pomoučený vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto. Podle potřeby podsypáváme. Vzniklé těsto je hodně měkké, je lepší nepřidávat příliš mnoho mouky, aby pak nebylo po upečení tvrdé.
Hotové těsto necháme chvíli odpočinout, přikryjeme fólií aby neoschlo.
Zatím oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme (nebo nakrájíme, jak je kdo zvyklý).
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na tenký obdélník. Uprostřed posypeme strouhankou. Z jablek trochu vymačkáme šťávu a rozprostřeme je na strouhanku. Posypeme je rozinkami (kustovnicí), vanilkovým cukrem a skořicí. Zabalíme a uložíme na plech s papírem na pečení.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme do zrůžovění, asi 25 minut.
Po vychladnutí pocukrujeme.
Přidáno: 29.11.2014