Jablečné filo trojhránky

Ingredience

500 g těsta filo, 6-7 středně velkých jablek, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžička skořice, šťáva z 1 citronu, hrstka drcených ořechů nebo mandlí, cca 130 g rozpuštěného másla

Postup

Nejdříve připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Promícháme s citronovou šťávou. Pak přidáme cukr, skořici, ořechy (možno přidat i rozinky) a dobře promícháme.

Těsto rozvineme a nakrájíme na pásy široké podle toho, jak velké chceme trojhránky (krájela jsem na šířku 9 cm).

Jeden pás necháme volný, zbytek těsta přikryjeme fólií, případně ještě utěrkou (velmi rychle osychá a tím křehne a nedá se dál zpracovávat, proto je třeba pracovat rychle).

Horní pás těsta celý potřeme rozpuštěným máslem. Na jeden konec položíme lžičku náplně.

Oddělíme si z pásu horní dva plátky (jsou velmi tenké, téměř průhledné) a náplň do nich zabalíme do tvaru trojhránku (viz foto). Uložíme na plech vyložený papírem na pečení.

Na plechu všechny trojhránky potřeme máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zezlátnutí, 15-20 minut.

1 dávka - 24 ks

Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky
Jablečné filo trojhránky

Přidáno: 3.11.2013