Jablečné filo trojhránky
Ingredience
500 g těsta filo, 6-7 středně velkých jablek, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžička skořice, šťáva z 1 citronu, hrstka drcených ořechů nebo mandlí, cca 130 g rozpuštěného másla
Postup
Nejdříve připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Promícháme s citronovou šťávou. Pak přidáme cukr, skořici, ořechy (možno přidat i rozinky) a dobře promícháme.
Těsto rozvineme a nakrájíme na pásy široké podle toho, jak velké chceme trojhránky (krájela jsem na šířku 9 cm).
Jeden pás necháme volný, zbytek těsta přikryjeme fólií, případně ještě utěrkou (velmi rychle osychá a tím křehne a nedá se dál zpracovávat, proto je třeba pracovat rychle).
Horní pás těsta celý potřeme rozpuštěným máslem. Na jeden konec položíme lžičku náplně.
Oddělíme si z pásu horní dva plátky (jsou velmi tenké, téměř průhledné) a náplň do nich zabalíme do tvaru trojhránku (viz foto). Uložíme na plech vyložený papírem na pečení.
Na plechu všechny trojhránky potřeme máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zezlátnutí, 15-20 minut.
1 dávka - 24 ks
Přidáno: 3.11.2013