Jablečné řezy
Ingredience
těsto: 4 vejce, 150 g cukru krupice, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce oleje, 240 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
nahoru: 750 g jablek, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 dl vody, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 1 - 2 lžíce citronové šťávy
Postup
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme horkou vodu a olej. Zašleháme do pěny. Postupně po částech vmícháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova (200°C, asi 10 - 15 minut). Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Podlijeme polovinou vody, zasypeme cukrem a uvaříme doměkka (asi 5 minut). Ve zbývající vodě rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do rozvařených jablek. Za stálého míchání povaříme asi 2 minuty, odstavíme a ochutíme citronovou šťávou. Chvilku necháme vychladnout a až není hmota vařící, nalijeme ji na vychladlý moučník. Rozetřeme po celé ploše a po vychladnutí dáme ještě pořádně ztuhnout do ledničky.
Množství cukru do jablek můžeme upravit podle jejich kyselosti. Nakrájené řezy ozdobíme šlehačkou.
Přidáno: 7.9.2007