Jablkový koláč s griliáží
Ingredience
těsto: 200 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce krystalového cukru, 2 vejce, 125 ml mléka, 100 g hery, 1 lžíce citronové šťávy
tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek, asi 5 lžic mléka
dále: 6-8 jablek, 4 lžíce meruňkové marmelády, griliáž (koupíme hotovou)
Postup
Smícháme všechny sypké suroviny na těsto. Přidáme vejce, rozpuštěnou heru, citronovou šťávu, mléko a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Necháme v teple přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zatím připravíme náplň důkladným promícháním všech surovin. Marmeládu rozvaříme s troškou vody (množství podle hustoty marmelády), aby šla snadno roztírat.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem roztáhneme po celém plechu. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a poklademe ji plátky oloupaných jablek. Vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C a pečeme asi 20 minut. Hned po vytažení z trouby potřeme povrch rozvařenou marmeládou a posypeme griliáží. Necháme vychladnout.
Přidáno: 1.9.2008