Jogurtovo-jablkové řezy

Ingredience

korpus: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaového prášku
dále: 500 ml bílého jogurtu, 1 želatinový ztužovač za studena, vanilkový a moučkový cukr, rybízová marmeláda
jablečná hmota: 8 jablek, 1 lžíce citronové šťávy, vanilkový a krystalový cukr, špetka skořice, 2 zlaté klasy (nebo vanilkové pudinky)

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vešleháme olej a zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme.

Vychladlý korpus potřeme marmeládou.

Jogurt podle chuti osladíme a smícháme se ztužovačem (podle návodu na sáčku). Naneseme rovnoměrně na korpus a necháme ztuhnout minimálně 2 hodiny v ledničce.

Jablka okrájíme, nahrubo nastrouháme a se 100 ml vody dáme vařit. Podle chuti osladíme, okořeníme skořicí (není nutné) a chvíli podusíme.

V 200 ml vody rozmícháme zlaté klasy a vlijeme do jablek. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Podle potřeby můžeme dochutit cukrem a citronovou šťávou.

Za občasného míchání necháme vychladnout a jen mírně teplé rozetřeme na jogurtovou vrstvu. Dáme ztuhnout do ledničky.

Jogurtovo-jablkové řezy
Jogurtovo-jablkové řezy
Jogurtovo-jablkové řezy

zdroj: soutěž o litinové nádobí Skeppshult (srpen) - Antónia Kozáková

Přidáno: 1.9.2010