Kokosový jablečník
Ingredience
těsto: 5 vajec, špetka soli, 4 lžíce krystalového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva
jablečná náplň: 1,2 kg jablek (už oloupaných a zbavených jádřinců), 2 lžíce vanilkového cukru, 2-3 lžíce krystalového cukru (podle kyselosti jablek), 3 lžíce rumu, 0,5 hrnku vody, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička skořice, 4 lžíce meruňkové marmelády
kokosová pěna: 150 ml mléka, 100 g kokosu, 60 g moučkového cukru, 600 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr
dále: meruňková marmeláda, skořice
Postup
Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Střídavě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.
Těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení nebo do obdélníkové formy. Upečeme (200°C, cca 8-10 minut) a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Podlijeme rumem a 2 lžícemi vody, posypeme cukrem a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
Ve vodě rozmícháme pudinkový prášek a přilijeme do rozvařených jablek. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Odstavíme, vmícháme skořici a marmeládu.
Vychladlý piškot potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni rovnoměrně navrstvíme jablečnou hmotu. Necháme vychladnout.
Mléko přivedeme k varu, přisypeme kokos s cukrem a za stálého míchání vaříme, až se mléko všechno vyvaří. Vychladíme.
Vychladlý uvařený kokos smícháme se zakysanou smetanou. Do této hmoty vmícháme šlehačku, ušlehanou společně s vanilkovým cukrem ( a ztužovačem šlehačky, pokud nemáme rostlinnou).
Kokosovou pěnu rovnoměrně rozetřeme na ztuhlou jablečnou hmotu a dáme do druhého dne vychladit do ledničky.
Nakrájíme na řezy a poprášíme skořicí.
zdroj: internet
Přidáno: 30.9.2011