Koláč den a noc
Ingredience
tmavé těsto: 350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, půl sáčku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 120 g másla nebo hery, 1 vejce, 5 lžic vlažné vody
světlé těsto: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 100 ml oleje, 5 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, špetka soli
náplň: 4-5 jablek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice
Postup
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a vyhloubíme důlek. Dokola rozmístíme na kousky nakrájené máslo, do důlku rozklepneme vejce a přidáme vodu. Zpracujeme hladké těsto. Rozválíme je a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a rozprostřeme na těsto na plechu. Posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí.
V jedné misce ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. V druhé misce ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Postupně zašleháme olej (přiléváme tenkým pramínkem) a vodu. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh. Těsto opatrně rozetřeme na jablka.
Pečeme Při 190°C asi 20 minut, do zrůžovění povrchu. Vychladké lehce posypeme moučkovým cukrem.
zdroj: Kateřina Janíková
Přidáno: 12.6.2009